Вивезти весь об’єм українського зерна, що йде на експорт, залізницею неможливо, – УЗ

Share

«Укрзалізниця» не зможе збільшити експорт українського зерна через західний кордон в необхідному об’ємі, заявив голова компанії Олександр Камишін

В інтерв’ю виданню «Forbes Україна» він уточнив, що зараз «Укрзалізниця» забезпечує перевезення близько 40-50% українського експорту, ще 35-40% припадає на Дунайські порти, решта 10-15% – на автотранспорт.

«До війни Україна експортувала 5-7 млн тонн зерна на місяць. Половину цього об?єму до портів везла «Укрзалізниця». У листопаді був історичний місячний максимум, коли ми вивезли залізницею 4,1 млн зерна. Ось це і є наша можливість. У квітні експортували залізницею 642 тисяч тонн зерна, у травні – 807 тис. тонн. Це межа, і суттєво її не збільшимо без активної допомоги сусідніх країн», – сказав Камишін.

Він пояснив, що для суттєвого збільшення експорту необхідно розширення можливостей перевалки в європейських портах та додаткові вагони, які доставлять туди українське зерно від польського кордону. Відтак, вивезти увесь об’єм українського зерна, що йде на експорт, залізницею неможливо.

«Добиватися розблокування наших портів – це головний формат на майбутнє. Інші варіанти — це збільшення на десятки відсотків. А нам потрібно в рази», – наголосив Камишін.

Він нагадав, що наразі на складах зберігається приблизно 20 млн тонн зерна старого врожаю.

«Тому маємо експортувати 5 млн тонн щомісячно всіма видами транспорту. Фактично експортуємо близько 1,2 млн тонн. Спрацювавши ефективно, можна дотягнути до 2 млн тонн зерна. Це максимум без суттєвої розбудови інфраструктури», – додав голова «Укрзалізниці».

Камишін зауважив, що швидко збільшити експорт зерна залізницею також неможливо і з огляду на обмежені можливості європейської інфраструктури.

«Вся прикордонна і портова інфраструктура Європи розраховувалася під інші масштаби. За три місяці не відбудуєш, а увійти в довгу інвестицію без розуміння подальшої долі українських портів – ризиковано. Я вважаю, що треба добиватися розблокування наших портів – це головний формат на майбутнє», – зазначив керівник компанії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom