Зеленський розповів про переговори щодо вивезення українського зерна з портів

Share

Україна веде переговори з низкою країн та з Організацією Об’єднаних Націй щодо розблокування портів для безперешкодного вивезення зерна, проте головним гарантом у цьому питанні залишається зброя, яку країна отримує від держав-партнерів

Про це сказав президент Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ з нагоди Дня журналіста, передає прес-служба глави держави.

«Для нас важливо, що ми готові випускати зерно. Ми маємо зараз інформаційний наратив Росії про те, що дефіцит харчових продуктів – через Україну, через те, що ми не вивозимо. Це є неправдою, і ви чудово про це знаєте», – зазначив Зеленський.

Президент наголосив, що Росія намагається поширювати цю неправду в державах Африки, Азії та Європи, де може виникнути проблема дефіциту харчових продуктів.

Володимир Зеленський зазначив, що обговорював з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом питання розблокування українських портів.

«Нам потрібно, щоб був безпековий коридор для кораблів. Щоб флот тієї чи іншої держави забезпечив вивезення цього зерна. І ми говорили і з Британією, і з Туреччиною. Туреччина зараз знаходить формат, як надати нам гарантії», – розповів глава держави.

За його словами, представники Туреччини та Росії під час зустрічі в Анкарі можуть порушити питання гарантій безпеки для турецького флоту під час вивезення українського зерна.

Президент також зазначив, що Україна вивчає альтернативні шляхи експорту збіжжя.

«Є декілька варіантів, як вивозити наше зерно. Ми ведемо перемовини з близькими країнами, з країнами Балтії, з Польщею щодо вивезення невеликого обсягу Укрзалізницею. Але це не влаштовує і нас, і їх. І ризики дефіциту можуть бути через тривалий час вивезення», – сказав Зеленський.

Президент наголосив, що пріоритетним напрямом для транспортування українського зерна залишаються порти.

«Дуже швидко можемо вивезти. Якщо зараз у нас 22-25 мільйонів тонн заблоковані, то восени в нас може бути вже 75 мільйонів тонн. Що будемо робити? Тому без портів не зможемо», – сказав він.

Зеленський зазначив, що найпотужнішою гарантією в цьому питанні залишається зброя, яка буде розміщена задля розблокування водних коридорів для вивезення зерна.

«Ми над цим працюємо з конкретними державами щодо конкретних антикорабельних систем і потроху вже отримуємо – можу це констатувати. Я вважаю, що це найкраща гарантія», – сказав президент.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom