«Нафтогаз» розпочав підготовку до нового арбітражу з «Газпромом»

Share

НАК «Нафтогаз України» розпочав передарбітражну процедуру через невиконання «Газпромом» умови «качай або плати» за контрактом на організацію транзиту природного газу

Про це повідомив голова української компанії Юрій Вітренко, передає Інтерфакс-Україна.

«Ми вже розпочали передарбітражну процедуру. Готуємо з юристами відповідні звернення до «Газпрому». Є певний час, протягом якого ми маємо спробувати вирішити питання до арбітражу, якщо не вирішимо – новий арбітраж. Причина – вони платять менше, ніж мають платити за контрактом. У них немає для цього жодного обґрунтування – контракт у нас «качай або плати», – сказав він.

Глава «Нафтогазу» нагадав, що невиконання «Газпромом» своїх договірних зобов'язань за контрактом тягне за собою порушення угоди про врегулювання, відповідно до якої НАК відмовився від претензій у започаткованому у 2018 році арбітражі на суму $12,2 млрд.

«Якщо вони не виконують зобов'язання «качай або плати», то це означає, що вони порушують не лише контракт на організацію транзиту, а й угоду про врегулювання. Тобто це арбітраж не лише на суму недоплати, а й на $12,2 млрд, які ми відкликали з арбітражу», – наголосив Вітренко.

Раніше Оператор ГТС через втручання окупантів у роботу своїх об’єктів у зоні бойових дій припинив прийом газу з Росії у фізичній точці з’єднання «Сохранівка», яка забезпечувала близько третини транзиту російського газу в ЄС. При цьому Оператор ГТС вказував на можливість тимчасово перенести транзит газу з цієї точки на точку входу «Суджа».