Україна припиняє транзит газу через станцію «Сохранівка» через російську агресію

Share

Оператор ГТС України повідомив про настання форс-мажорних обставин, які унеможливлюють подальше транспортування газу через ГВС «Сохранівка» та прикордонну компресорну станцію (КС) «Новопсков», що знаходяться на окупованій території.

КС «Новопсков» є першою з компресорних станцій української ГТС на Луганщині, через яку здійснюється транзит майже третини газу (до 32,6 млн куб. м на добу) з РФ до Європи.

Як повідомляє ОГТСУ, фіхівці компанії не можуть здійснювати оперативно-технологічний контроль за КС «Новопсков», яка розташована на тимчасово окупованій РФ території.

Оператор ГТС також скаржиться на втручання окупаційних сил у технологічні процеси, зміни режимів роботи об’єктів ГТС, включно з несанкціонованими відборами газу з транзитного потоку.

Все це «поставило під загрозу стабільність та безпеку роботи всієї української газотранспортної системи», додали в ОГТСУ.

«Вказані дії згідно чинного транзитного контракту є обставинами непереборної сили (форс-мажор), що унеможливлюють виконання зобов’язань на точці з’єднання ГВС «Сохранівка», а також прикордонній компресорній станції «Новопсков», які наразі не контролюються ОГТСУ», – йдеться у повідемоленні оператора.

З 07:00 11 травня 2022 року приймання газу до ГТС України у фізичній точці з’єднання «Сохранівка» здійснюватися не буде.

Щоб зберегти обсяги транзиту Оператор запропонував тимчасово переноести його із фізичної точки з’єднання «Сохранівка» на фізичну точку з’єднання «Суджа», яка знаходиться на контрольованій Україною території.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom