ЗТМК остаточно повернули у власність держави, – прокуратура

Share

Касаційний господарський суд 23 травня залишив без змін рішення Господарського суду Запорізької області та постанову Центрального апеляційного господарського суду, відповідно до яких Запорізький титано-магнієвий комбінат повернутий у власність держави

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Суд відмовив у задоволенні касаційної скарги компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр). На сьогодні рішення Касаційного господарського суду є остаточним.

У 2016 році прокуратура подала позовну заяву з вимогою розірвати договір про заснування ТОВ «ЗТМК» як такий, що суперечив інтересам держави.

Встановлено, що у 2013 році на виконання постанови Кабінету міністрів за результатами конкурсу з переможцем – офшорною компанією «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group, з метою нібито залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій та створення високорентабельного виробництва укладено договір про заснування ТОВ «ЗТМК».

Фонд передав до статутного капіталу новоствореного суб’єкта майновий комплекс комбінату.

Компанія «Толексіс Трейдінг Лімітед» здійснила вклад у сумі $110 млн для фінансування модернізації виробництва. Незважаючи на те, що частка держави в новоствореному ТОВ «ЗТМК» складає 51% (контрольний пакет), фактично підприємство передали в управління наближеного до інвестора менеджменту, який більшість із залучених інвестицій розтратив на погашення раніше створених заборгованостей ДП «ЗТМК» за енергоносії та перед кредиторами, пов’язаними з DF Group.

У подальшому ці кошти виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм.

При цьому на модернізацію виробництва фактично спрямували лише 20 млн грн.

Рішення про повернення майнового комплексу у власність держави Запорізькій суд вже виносив у липні 2018 року. Також законність підтвердив і суд апеляційної інстанції. Однак Верховний суд, частково задовольнивши касаційну скаргу компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр), скерував справу на новий розгляд.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom