Литва пропонує розглянути «зелений коридор» через Білорусь для українського зерна

Share

Одним з рішень для розблокування експорту українського зерна може бути «гуманітарний коридор» через Білорусь та подальше вивезення морем через балтійські порти

Відповідне припущення озвучив міністр транспорту Литви Марюс Скуодіс, пише «Європейська правда».

«Треба наважитись і розблокувати порти, щоб судна могли ходити. Другий варіант – використовувати ту інфраструктуру, яка є – це перевезення зерна через Білорусь, що дозволило б задіяти всі потужності Клайпедського порту, а також потужності латвійських та естонських портів. Для цього буде потрібний якийсь гуманітарний коридор через Білорусь… Переговори йдуть, але це, перш за все, обов'язок міжнародних структур – досягти певних домовленостей», – зазначив Скуодіс.

Він пояснив, що експорт зерна до литовської Клайпеди в обхід Білорусі ускладнений через недостатню потужність залізничної інфраструктури. За його словами, через Польщу можуть ходити лише 2-3 потяги на добу. Крім того, на кордоні потрібно змінювати рухомий склад, тому що в Україні та Польщі і Литві різні залізничні колії.

Як повідомлялося, дефіцит українського зерна вже глобально позначається на всіх харчових продуктах у багатьох країнах світу. Якщо протягом найближчих місяців порти країни не будуть розблоковані, у світі може розпочатися продовольча паніка, а ціни зростуть на 20–30%. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom