Іноземні інтернет-магазини не приймають у росіян карти UnionPay

Share

Іноземні інтернет-магазини та закордонні банки-еквайєри блокують платежі росіян картами китайської системи UnionPay, пише Silk Bridge із посиланням на Коммерсант.

«Попит на карти китайської UnionPay продовжує зростати… Істотна частина з них — віртуальні, тобто передбачає використання для оплати товарів в інтернет-магазинах. Але з цим, з'ясувалося після отримання карток, якраз є проблеми. Багато іноземних магазинів та їхні банки-еквайєри відсікають будь-які платежі з карт, випущених у РФ, зокрема і UnionPay. Вплинути на цю ситуацію могла б сама система, зажадавши від еквайєрів на місцях виконувати зобов'язання. Але в UnionPay вважають за краще не втручатися», – йдеться у статті.

Зазначається, що днями «Російський стандарт» і МТС-банк розпочали випуск карток платіжної системи UnionPay — таким чином кількість банків-емітентів у РФ зросла до десяти кредитних організацій.

На початку березня міжнародні платіжні системи, найбільші з яких – Visa та MasterCard, призупинили роботу в РФ. Карти перестали працювати за кордоном, у тому числі для покупок у закордонних онлайн-магазинах.

«З МПС (міжнародних платіжних систем – ред.) на ринку РФ залишилася тільки UnionPay. Вона працює у 180 країнах, у тому числі у США та ЄС. На тлі ажіотажного попиту вартість випуску та обслуговування карток UnionPay вже становить від декількох тисяч до більш ніж 10 тис. руб. на рік. Проте, як свідчать численні скарги у соціальних мережах та профільних форумах, свої завдання карта виконує далеко не завжди», — пише видання.

Банки наявність проблеми не афішують, але у кол-центрах, яким дзвонило видання, не приховували, що неможливість оплати – поширене явище. На офіційні запити в жодному з банків, що випускають картки UnionPay в РФ, не відповіли.

У неофіційних розмовах банкіри кажуть, що проблема в іноземних онлайн-магазинах, які на фоні вторгнення РФ в Україну вирішили просто не обслуговувати росіян, хоч санкції цього і не передбачають.