«Дочка» ВТБ у Лондоні просить встановити тимчасову адміністрацію

Share

Дочірня компанія підсанкційного російського ВТБ Капіталу просить Велику Британію встановити тимчасову адміністрацію для плавного виходу з ринку

Британська філія російського банку не може сплатити борги після того, як його відключили від банківських послуг і міжнародної системи SWIFT, пише Financial Times.

Відтак вона просить Британію запровадити тимчасову адміністрацію з огляду на вплив «паралізуючих» санкцій у відповідь на російське вторгнення в Україну.

ВТБ Капітал каже, що не зміг знайти банк, який дозволив би йому відкрити або керувати рахунком. У банку кажуть, що адміністрація дозволить організовано ліквідувати компанію, яка на папері є платоспроможною з чистими активами в $338 млн.

Високий суд Лондона заявив, що готовий дозволити встановлення адміністрації в банку, але для цього має отримати дозвіл від Управління США з контролю за іноземними активами (OFAC), яке регулює санкції США.

5 квітня ВТБ був доданий до санкційного списку ЄС: банк підпадатиме під повну заборону на транзакції і буде повністю відрізаний від ринків. Але цей крок був радше символічним, оскільки ВТБ з початку березня перебував у процесі згортання своєї діяльності в Європі.

Російський ВТБ Банк виставив на продаж свій європейський підрозділ – VTB Bank Europe SE, який працює у Франкфурті: санкції відрізали його від материнської компанії. У березні в кіпрській «дочці» ВТБ банку ЄЦБ також встановив тимчасову адміністрацію для нагляду за ліквідацією.