Україна домовляється про допомогу на 6 млрд євро, половина коштів вже надійшла, – Мінфін

Share

Україна веде перемовини щодо підтримки на загальну суму до 6 млрд євро

Про це в інтерв’ю виданню «LB.ua» повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко.

«Сьогодні ми ведемо перемовини щодо підтримки на загальну суму до 6 млрд євро. Це і кредитна підтримка і грантова підтримка», – уточнив він.

Марченко зазначив, що Україна вже розпочала співпрацю з МВФ через механізми швидкої фінансової допомоги Rapid Financing Instrument та отримала $1,4 млрд – гроші зараз на рахунках в казначействі.

«Також ми маємо програму макрофінансової допомоги від Європейського союзу на 1,2 млрд євро. І вже за нею отримали 600 млн євро двома траншами по 300 млн євро. Ведемо подальші консультації з Європейською комісією про наступні програми та транші. Від Світового банку отримали допомогу за програмою розвитку Development policy loan (DPL) на 312 млн євро», – розповів міністр.

Крім того, Світовий банк та країні-партнери створюють траст-фонд допомоги для України. До нього вже долучилися Швеція, Нідерланди, Австрія. Швеція готова надати гарантій на $50 млн, Нідерланди – на $89 млн, Австрія – на $10 млн.

Також тривають перемовини з урядом Японії. Початкова сума кредитів – $100 млн.

«Є можливість збільшення і ми активно над цим працюємо», – зазначив міністр.

Європейський інвестиційний банк скоригував проекти на підтримку бюджету України на суму 668 млн євро, з яких 400 млн євро країна вже отримала.

Із Німеччиною ведуться перемовини про дві кредитні програми на $150 млн загалом. Підписаний меморандум на першу та очікується надходження коштів.

Канада анонсувала кредитну програму на 500 млн канадських доларів та Великобританія – $500 млн.

«Серед грантів особливо треба виділити уряд Італії, який в перші дні війни нам надав грантову допомогу в розмірі 10 млн євро. Грантову допомогу також очікуємо від Британії, Данії, Латвії, Литви, Ісландії та ЄС. Загальна сума грантів, яку бачимо – близько 360 млн євро, – розповів Марченко. – Активно співпрацюємо з США. Ще до війни була анонсована можливість надання гарантій на $1 млрд. І ми зараз працюємо над їх отриманням і, за можливості – збільшення».

До бюджету загалом вже пішло близько $3 млрд – майже половина коштів, про які ведуться перемовини.