13-й пакет санкцій ЄС проти РФ не включатиме нових заборон на імпорт – Reuters

Share

Єврокомісія не додаватиме нових заборон на імпорт у наступному пакеті санкцій проти Росії, повідомляє Reuters із посиланням на дипломатів ЄС.

Єврокомісія та держави-члени блоку прагнуть швидко ухвалити новий пакет заходів до другої річниці вторгнення РФ в Україну. Попри на заклики деяких країн ЄС заборонити більше російського експорту, наприклад, алюмінію, ЄК запропонує пакет, який, як там сподіваються, викличе мінімальні дебати між країнами-членами, і буде ухвалений швидко.

«Будуть сотні списків… юридичних та фізичних осіб. Жодних великих назв (компаній)», – зауважив один з дипломатів.

Дипломат зазначив, що пропозиція Єврокомісії (вона може надійти вже цього тижня) також розширить список російських компаній, яким фірми ЄС не зможуть продавати товари подвійного призначення.

Для прийняття нових санкцій країни-члени повинні проголосувати одноголосно. Джерела додали, що після ухвалення 13-го пакету Єврокомісія швидко запропонує 14-й, який може включати деякі нові заборони на імпорт.

Брюссель вважає, що залишилося небагато питань, щодо яких країни ЄС могли б дійти одностайної згоди, а санкції щодо російського ядерного палива і скрапленого природного газу поки що не розглядаються.

Як зазначає Reuters, ЄС також незабаром ухвалить перший закон, який дозволить зарезервувати непередбачені доходи від 300 млрд євро заморожених російських активів, які здебільшого знаходяться в Європі. ЄС сподівається використати ці доходи для фінансування відновлення України. Сума може скласти близько 15 млрд євро за 4 роки.

За даними журналіста Радіо Свобода Рікарда Йозвака, 13-й пакет заходів складатиметься лише із візових заборон/замороження активів близько 250 осіб/організацій. Він буде найслабшим і найнеамбітнішим на сьогоднішній день, написав Йозвак у соцмережі Х.