Що означає прийняте Радою право на дефолт

Share

Верховна Рада України надала Кабінету міністрів право вводити мораторій на виплати за зовнішнім суверенним боргом України. Відповідний закон, за який проголосували 256 депутатів, стосується лише приватних позичальників. Потрібно розуміти, що прийнятий документ фактично означає підготовку Кабінету міністрів до можливого оголошення дефолту. Адже відповідно до міжнародних зобов'язань України, вчасна невиплата хоча б одного боргу автоматично означає повну неплатоспроможність держави. Але виникає питання: для чого парламент пішов на такий ризикований крок тоді, коли Україна все ще не може вижити без підтримки міжнародних кредиторів. "ДС" проаналізувала, до яких основних наслідків може привести прийнятий закон.

По-перше, проголосувавши за урядову ініціативу, парламент прикриває спину Кабінету міністрів, який несе пряму відповідальність перед іноземними кредиторами. Тепер, маючи на руках такий документ, Арсеній Яценюк може в разі необхідності заявити, що це не його особисте рішення, а Верховна Рада, яка представляє інтереси більшості народу, дозволила перенести погашення наших боргів. При цьому керівництво Кабміну сподівається, що відповідне рішення не вплине на авторитет України в світі, як позичальника, адже мова йде лише про приватних кредиторів. Більш того, за даними "ДС", Україну в цьому питанні підтримав МВФ. Якщо це дійсно так, то як мінімум допомога міжнародних організацій через прийняття закону не стане під питання.

По-друге, прийнятий закон є чудовим важелем впливу на тих таки кредиторів. Адже тепер уряд може тиснути на власників українських євробондів з тим, щоб ті погодились на розроблений командою Яценюка план по реструктуризації наших зовнішніх фінансових зобов'язань. Переговори з ними зараз йдут вкрай важко, вони ще більш-меньш згодні на пролонгацію кредитів, але ніяк на часткове списання. А без списання Україна не виконає домовленостей МВФ щодо граничного розміру боргу. Але тепер, після прийняття закону, у кредиторів не буде іншого виходу, крім стати більш "чуйними" до України. Адже не погодившись на реструктуризацію можна втратити більше. Звичайно, рішення слабо корелюється з англійським правом, згідно якому були розміщенні облігації. Але поки кредитори будуть ходити по судах, можна буде не платити.