Ціни на газ у Європі зростають на тлі ударів РФ по Україні

Share

Ціни на природний газ у Європі зросли через відновлення побоювань щодо постачання після ескалації Росією війни в Україні

Ф'ючерси на газ у Нідерландах, орієнтир для Європи, зросли на 4,7% до 161,41 євро за МВт·год вранці в Амстердамі після падіння на 12% на попередніх двох сесіях. Британський еквівалент контракту зріс на 5,9% 11 жовтня, передає «Економічна правда» з посиланням на Bloomberg.

«Росія завдала нових ударів 11 жовтня після того, як на початку цього тижня завдала ударів по цивільних об'єктах по всій Україні. Україна заявила, що припинить експорт електроенергії до деяких сусідніх країн через атаки, що змушує ринки нервувати через ризики для інфраструктури, яка транспортує російський газ до Європи», – пише агентство.

Поставки через Україну є останніми російськими поставками в Західну Європу після того, як основні трубопроводи, включаючи «Північний потік», були закриті після повномасштабної війни. Зменшення поставок підштовхнуло економіки до межі рецесії та змусило уряди поспішно захистити споживачів.

«Проте ринок знайшов деяке полегшення через запаси, які заповнені більше, ніж зазвичай, на 91%, забезпечуючи буфер на холодні місяці та вселяючи надії на те, що регіон зможе пережити зиму, навіть якщо Росія продовжить скорочувати поставки. Тепліша погода також допомогла знизити попит», – додає Bloomberg.

«Очікуючи зимового сезону, деякі ризики зростання залишаються активними», – сказав керівник групи фундаментального аналізу та моделювання в Axpo Solutions AG Енді Соммер.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom