Україна може зберігати до 15 млрд куб. м європейського «блакитного палива», – Галущенко

Share

Україна може стати одним з найбільших партнерів Євросоюзу в зберіганні газу, закачавши в сховища 15 млрд куб. м європейського «блакитного палива»

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає УНІАН.

Він зазначив, що в цьому опалювальному сезоні Україну, як і всю Європу, очікує надзвичайно важкий період. Але взаємна підтримка і координація зусиль допоможуть встояти.

Ключову роль у сталому проходженні зими відіграють запаси енергоносіїв. Дані європейських операторів свідчать, що зараз заповненість підземних газосховищ ЄС становить майже 90%.

Разом з тим українська система газових сховищ, одна з найбільших в Європі, може запропонувати європейським партнерам до 15 млрд куб. м вільних потужностей, зазначив міністр.

«Це більше ніж 10% від загального обсягу газосховищ Європи. І така можливість диверсифікації зберігання запасів цілком відповідає європейській програмі REPowerEU. Україна зараз може стати одним з кращих партнерів ЄС у зберіганні газу», – вважає Галущенко.

За його словами, ціни на зберігання природного газу, які пропонує Україна, залишаються у 2-4 рази нижчими, ніж пропонують сусідні країни. Крім того, навіть в умовах воєнного стану «Укртрансгаз» – оператор газосховищ України забезпечує стабільне функціонування митного складу, в тому числі та при здійсненні операцій з реекспорту природного газу.

Глава Міненерго повідомив, що відсутні будь-які обмеження щодо функціонування митного складу і не буде введено ніяких заходів щодо обмеження реекспорту в майбутньому.

«Таким чином, створені всі умови для забезпечення повноцінного надання нерезидентам послуг зі зберігання газу в режимі митного складу», – зазначив Галущенко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom