ЄС остаточно затвердив восьмий пакет санкцій проти Росії

Share

Європейський Союз ухвалив новий пакет санкцій проти Росії. Він спрямований на посилення тиску на російський уряд та економіку, послаблення військового потенціалу Росії

Про це повідомляє Рада ЄС.

«Новий пакет санкцій проти Росії є доказом нашої рішучості зупинити військову машину (президента РФ Володимира – Ред.) Путіна та відповісти на його останню ескалацію фальшивими «референдумами» та незаконною анексією українських територій. Ми завдаємо більшого удару по військовій економіці Росії, обмежуємо імпортно-експортні можливості РФ та перебуваємо на швидкому шляху до звільнення від російської енергетичної залежності. Ми також переслідуємо тих, хто відповідальний за незаконну анексію українських територій. ЄС підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно», – сказав верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що в тому числі:

  • ухвалене рішення про встановлення граничної ціни на нафту та нафтопродукти;
  • запроваджена заборона на імпорт з РФ напівфабрикатів та іншої сталеливарної продукції, а також деревини, паперу, пластмаси, сигарет, дорогоцінного каміння, кольорових та дорогоцінних металів та деяких інших товарів. Очікуваний ефект від цих заборон для російської економіки складе щонайменше 7 млрд євро;
  • розширені заборони з використання криптовалют, що допомагало обходити санкції;
  • заборонене надання архітектурних та інженерних послуг, а також консультаційних послуг із ІТ та юридичних консультацій.

 

«Це лише частина з цього пакету санкцій, і ми вдячні за важливий крок солідарності з боку ЄС. Водночас ми очікуємо, що санкційний тиск на агресора продовжиться. Потрібно повне відключення всіх російських та білоруських банків від SWIFT, запровадження повного енергетичного ембарго, заборона входу суден під прапорами країн-членів ЄС у російські морські порти, а також припинення видачі віз для російських громадян», – написав очільник українського уряду.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom