Укрзалізниця та Deutsche Bahn можуть створити СП для вантажних перевезень

Share

«Укрзалізниця» разом з німецькою залізничною компанією Deutsche Bahn розглядають можливість створення спільного підприємства, яке б займалося перевезенням українських вантажів до європейських портів, повідомив заступник директора департаменту інвестиційної діяльності УЗ Володимир Шемаєв в інтерв’ю ЦТС.

Спільне підприємство можуть створити у межах підписаного 20 вересня Меморандуму про дострокову допомогу та підтримку між компаніями.

«Також вивчаємо можливість створення спільного підприємства щодо організації маршрутних поїздів, які могли б регулярно ходити від українського кордону до конкретних німецьких портів або логістичних хабів», – зазначив Шемаєв.

На даний момент німецька сторона вивчає це питання з точки зору відповідності потенційного СП антимонопольному законодавству та прораховують економіку питання. Подібна ідея раніше лунала і щодо Польських залізниць.

«Для нашої сторони таке підприємство дало б можливість більш чіткого планування, можливо, формування конкретних маршрутів та мінімізацію простоїв на прикордонних переходах. Для іноземних партнерів – вантажопотік, який обчислюється в мільйонах тонн, який раніше вони не обслуговували», – додав Шемаєв.

Він розповів, що «Укрзалізниця» запропонувала зробити пілотний проєкт – організувати маршрутний потяг із України до одного з німецьких портів. «Укрзалізниця» готова дати в оперування такому підприємству 120 зерновозів із візками, а з боку DB потрібно хоча б два локомотиви.

«Поки що остаточного рішення немає. Багато що залежатиме від економічного ефекту, окрім того, ми розуміємо, що стан війни несе в собі додаткові ризики для іноземних партнерів», – зазначив менеджер. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom