Країни ЄС вимагають негайно обмежити ціну на газ

Share

15 країн Європейського Союзу закликали до встановлення верхньої межі цін на газ для всього ЄС

Греція, Італія, Бельгія, Франція і ще 11 країн направили лист з відповідними вимогами комісару ЄС з енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє УНІАН із посиланням на Spiegel.

Уряди закликали Комісію ЄС негайно представити пропозицію щодо максимальної ціни на газ. Це має стосуватися поставок газу з-за кордону, таких як імпорт з Росії та інших країн, а також до угод в оптових центрах в межах ЄС.

США залишили відкритим питання про те, як це може виглядати в конкретному плані та наскільки високою має бути планка, проте запропонували спочатку зняти надмірний прибуток нафтогазових компаній і багатьох виробників електроенергії та направити ці гроші на потреби споживачів.

На думку влади та економістів, ціновий ліміт був би ще більш радикальним втручанням в ринок. Є побоювання, що це призведе до того, що треті країни будуть поставляти менше газу або взагалі не поставляти його в країни ЄС, а замість цього продавати його, наприклад, в Азію.

Однак у своєму листі США стверджують, що обмеження цін може стримувати інфляційний тиск і разом з тим управляти очікуваннями. «Його можна спроектувати таким чином, щоб гарантувати безпеку поставок і вільний потік газу всередині Європи, і разом з тим досягти нашої спільної мети щодо скорочення попиту на газ», — пишуть держави.

На газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» виявили три витоки газу. Йдеться про два витоки на «Північному потоці-1» та один витік на «Північному потоці-2». Витоки сталися на північний схід і південний схід від данського острова Борнхольм.

Пізніше оператор «Північного потоку» повідомив про руйнування, які відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів.

Витоки є результатом навмисної дії, вважає верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom