Голова МАГАТЕ оголосив про початок консультацій щодо зони безпеки на ЗАЕС

Share

Міжнародне агентство з атомної енергії починає консультації щодо створення зони ядерної безпеки довкола окупованої російськими військами Запорізької АЕС, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі

«Як і раніше, я серйозно стурбований ситуацією на станції, яка залишається у небезпеці, поки тривають обстріли. Для вирішення цієї серйозної ситуації розпочато консультації щодо термінової необхідності створення зони ядерної безпеки та охоронної зони на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС)», – цитує Гроссі Бізнес.Цензор.

Він привітав зусилля українських спеціалістів, яким вдалося відновити резервну лінію електропередач на ЗАЕС, яка забезпечуватиме станцію електроенергією для власних потреб, що дозволило напередодні зупинити останній діючий реактор на ЗАЕС.

Водночас Гроссі наголосив, що ситуація на станції залишається нестабільною після тижнів обстрілів у цьому районі, які пошкодили життєво важливу енергетичну інфраструктуру. Адже навіть коли всі реактори на АЕС зупинені, електроенергія все ще потрібна для охолодження реактора та інших систем, необхідних для підтримки безпеки.

За даними МАГАТЕ, наразі Запорізька АЕС отримує електроенергію від енергомережі України. Крім того, на ЗАЕС також є 20 аварійних дизель-генераторів із запасами палива на щонайменше 10 днів роботи.

Нагадаємо, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у звіті за результатами візиту на захоплену російськими військами Запорізьку атомну станцію закликало негайно розпочати консультації щодо термінового створення зони ядерної безпеки та зони захисту на Запорізькій АЕС.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom