МАГАТЕ пропонує ООН створити зону ядерної безпеки й захисту на ЗАЕС

Share

Українські фахівці підтримують ядерну безпеку на Запорізькій атомній станції, але це відбувається «за дуже складних умов» через присутність військових та працівників «Росатому», йдеться у звіті МАГАТЕ.

Представники агентства рекомендували припинити обстріли станції на майданчику та околицях, щоб запобігти подальшому пошкодженню ЗАЕС, передає «УНІАН».

Артобстріли, за даними спеціалістів, «ще не призвели до ядерної аварійної ситуації, але постійно загрожують ядерній безпеці» і викиду радіації.

«Підтримка у штатному режимі усіх систем безпеки ЗАЕС є результатом зусиль оперативного персоналу. Проте ці зусилля здійснюються у дуже складних умовах, коли на місці перебувають військовослужбовці і техніка, а також представники «Росатому», – йдеться у звіті.

Також у МАГАТЕ рекомендували забезпечити безперебійне функціонування систем безпеки і обладнання ЗАЕС: «Це вимагає відведення транспортних засобів, що можуть завадити роботі систем безпеки й обладнання. Український персонал на ЗАЕС в умовах російської окупації відчуває постійний стрес і напругу. Це може призвести до збільшення кількості людських помилок».

Працівникам мають відновити належну робочу атмосферу, включаючи підтримку сім’ї.

Фахівці закликали припинити військові дії, які можуть вплинути на системи електропостачання, відновити засоби аварійного реагування, забезпечення надійного зв’язку з працівниками ЗАЕС.

«МАГАТЕ рекомендує, щоби сторони взяли на себе зобов’язання і внесли свій вклад у забезпечення ефективних ланцюжків постачання для забезпечення постійної ядерної безпеки і збереженості станції за будь-яких умов, включаючи транспортні коридори за підтримки агентства», – йдеться у звіті. 

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі запропонував Раді безпеки ООН створити зону ядерної безпеки і захисту на атомній електростанції.

«Це ґрунтується на висновках нашої місії на атомній станції, – наголосив Гроссі. – Поточна ситуація є неприпустимою, і найкращим заходом для створення безпеки і захисту атомних об'єктів України і її народу було б негайне припинення цього збройного конфлікту».

Однак, «поки це станеться, потрібні термінові тимчасові заходи для унеможливлення ядерної аварії, спровокованої воєнними засобами».

«Цього можна досягнути шляхом негайного започаткування зони безпеки. Ми готові розпочати негайно консультації, які вестимуть до створення зони ядерної безпеки і захисту», – відзначив Гроссі.

Російські загарбники захопили ЗАЕС і місто-супутник Енергодар 4 березня. Росія відмовилася від пропозиції створити демілітаризовану зону довкола ЗАЕС. З початку серпня окупанти періодично обстрілюють атомну станцію та територію біля неї.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom