НБУ залишив облікову ставку на рівні 25%

Share

Правління Національного банку України залишило облікову ставку на рівні 25% річних

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

За даними НБУ, ключовим ризиком для економічного розвитку України залишається триваліший термін повномасштабної військової агресії Росії.

«Швидкість відновлення української економіки та повернення інфляції на траєкторію сповільнення значною мірою залежать від строків завершення активної фази війни», – сказано в повідомленні.

 Інші інфляційні ризики щодо облікової ставки знизилися в короткостроковій перспективі, натомість у тривалішій перспективі залишаються суттєвими.

Зокрема, відкриття портів Чорного моря для експорту зерна відбулося раніше, ніж припускалося у базовому сценарії липневого макропрогнозу Національного банку.

«Зернова угода» дає змогу збільшити обсяги надходження експортної виручки понад прогноз Національного банку, що матиме позитивний вплив на стан валютного ринку. Втім, стабільність поставок морським маршрутом залишається вразливою, зокрема враховуючи останні заяви представників влади країни-агресора», – пояснює НБУ.

Відсутність прогресу в поверненні акцизу на пальне та додатковому оподаткуванні імпорту зумовлює менший тиск на ціни в короткостроковому періоді. Водночас у тривалішій перспективі недостатні заходи з обмеження імпорту та збалансування державних фінансів через мобілізацію додаткових податкових надходжень створюють ризики як для фіскальної стійкості та збереження контролю над інфляційними процесами, так і для макрофінансової стабільності загалом.

Реалізація нових ініціатив з фінансової підтримки з боку США дасть змогу збільшити обсяг міжнародних резервів України у 2022 році понад прогноз, що позитивно впливатиме на стійкість економіки та очікування. Натомість перспективи неемісійного фінансування дефіциту бюджету у 2023 році залишаються переважно невизначеними.

«Все ще низькі ставки за гривневими ОВДП на первинних аукціонах, зокрема порівняно з дохідністю на вторинному ринку, суттєво обмежують обсяги залучень уряду. Це стримує монетарну трансмісію та зростання привабливості гривневих активів, що посилює чутливість валютного ринку до ситуативних чинників та ризики для фінансової стабільності в тривалішій перспективі», – сказано в повідомленні.

Крім того, темпи міграції залишаються вищими, ніж припускав Національний банк, що загрожує скороченням робочої сили та довгостроковими негативними ефектами для ринку праці та економічного зростання після перемоги. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom