Україна сподівається отримати 5 млрд євро від ЄС вже в вересні

Share

Україна сподівається отримати від Євросоюзу другий транш макрофінансової допомоги у розмірі 5 млрд євро до кінця вересня.

Про це прем’єр-міністра Денис Шмигаль заявив у інтерв’ю німецькому інформаційному агентству DPA, повідомляє «Бізнес.Цензор».

«Україна отримала від Єврокомісії перший транш у розмірі 1 млрд євро. Ми очікуємо ще 5 млрд євро у вересні цього року. Декілька тижнів тому провели продуктивну розмову з міністром фінансів Німеччини Крістіаном Лінднером, він запевнив, що Німеччина сприятиме та візьме на себе лідерство у тому, щоб Україна отримала ці кошти якнайшвидше», – сказав Шмигаль.

Прем’єр додав, що Україна також розраховує на підтримку Німеччини у переговорах про нову кредитну програму з МВФ.

«Ми також розраховуємо, що канцлер Шольц відіграватиме провідну роль, коли мова заходить про подальшу допомогу від Міжнародного валютного фонду чи Комісії ЄС. Без міжнародної підтримки економіка України ризикує впасти в гіперінфляцію. Тому фінансова підтримка з боку Євросоюзу, Федеративної Республіки Німеччини та міжнародних фінансових інституцій не менш важлива, ніж поставки зброї», – наголосив Шмигаль.

24 червня Євросоюз затвердив виділення Україні 9 млрд євро допомоги. За даними Bloomberg, нова програма макрофінансової допомоги для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС.

Перший транш у розмірі 500 млн євро надійшов в Україну 1 серпня, другий надійшов 2 серпня.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom