Ціни на е/е в Європі підскочили до нових максимумів

Share

Ціни на електроенергію у Європі підскочили до нового рекорду через подорожчання природного газу, поглибивши енергетичну кризу, яка загрожує занурити єврозону у рецесію

Так, тарифи на електроенергію на наступний рік у Німеччині зросли на 3% – до 474 євро за МВт-год, за даними European Energy Exchange. Це майже в шість разів більше, ніж минулого року, при цьому за останні два місяці ціна подвоїлася, пише «Bloomberg».

Наголошується, що ринок рухає побоювання через нестачу газу в Європі, що не дасть змоги виробляти достатню кількість електроенергії цієї зими.

При цьому, атомні потужності Франції надзвичайно низькі, що скорочує можливість експорту електроенергії в найближчі місяці.

«Зростання цін на енергоносії впливає на рахунки для домогосподарств і витрати на все: від виробництва їжі до нагрівання скла. Енергокриза спричиняє інфляцію по всій Європі, підштовхуючи зростання споживчих цін до двозначних цифр», – пише агентство.

Крім цього, у Британії за місяць оптова ціна електроенергії за місяць зросла приблизно в сім разів до приблизно 591 фунта стерлінгів ($713) за мегават-годину.

«Уряди європейських країн розглядають заходи щодо полегшення тиску та наслідків зростання цін на енергоносії для економік», – йдеться у повідомленні.

За словами аналітика Rystad Energy AS Фабіана Роннінгена, немає чітких ознак припинення «екстремального» зростання цін. За його словами, низьких ядерних, гідроенергетичних і вугільних потужностей континенту недостатньо, щоб полегшити цей тиск.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom