Війна стимулюватиме цифровізацію української промисловості – CEO IT-Enterprise

Share

У середовищі українських промисловців зростає зацікавленість у технологіях Індустрії 4.0 через виклики, пов’язані з війною Росії проти України, зазначив керівник IT-Enterprise Олег Щербатенко в інтерв’ю UAprom.

За його спостереженнями, переміщення із зони бойових дій тих підприємств, які пройшли цифрову трансформацію, відбувається набагато простіше, оскільки значна частина їх процесів уже була перенесена у цифровий формат.

Використання IT-рішень також дозволяє менеджменту таких підприємств продовжувати ефективно керувати виробничими процесами, незважаючи на те, що частина персоналу перебуває у різних містах чи країнах і не має доступу до виробничих потужностей.

«Для багатьох підприємств за умов війни стоїть питання виживання. Але ті, хто вже вийшов на рівень цифрової зрілості, бачать що інструменти Індустрії 4.0 допомагають зберігати темпи й тепер», – пояснив Щербатенко.

Зокрема, він навів приклад компанії Інтерпайп, яка вже пройшла цифрову трансформацію і в поточних умовах використовує IT-інструменти для формування нових найбільш вигідних та ефективних в умовах морської блокади маршрутів для доставки власної продукції клієнтам в усьому світі.

На думку Щербатенко, використання технологій Індустрії 4.0 є перспективним і під час запуску нових підприємств, оскільки дозволяє зробити виробничий процес більш ефективним та передбачуваним.

«Є підприємці, які розуміють, що під час запуску нового виробництва недостатньо встановити обладнання, потрібно контролювати його завантаження, мінімізувати простої», – зазначив він і пояснив, що ці завдання вирішує штучний інтелект та інші сучасні технології. Вони також допомагають скоротити витрати та терміни окупності.

Цифрові технології ставатимуть більш популярними завдяки розвитку в Україні мережі індустріальних та технопарків, додав Щербатенко, оскільки це пришвидшить загальні темпи індустріалізації.

«У світі найчастіше це робиться в технопарках. Тому я підтримую створення таких майданчиків, які можуть об'єднувати підприємства територіально чи за галузевою ознакою. Це шлях, який пройшли усі країни світу. Технопарки допомагають швидше запускати виробництва, оскільки знімають масу проблем від отримання дозвільних документів до підключення до енергомереж та організації логістики», – сказав він.

Втім зараз в Україні досі залишається багато підприємств, які послуговуються технологіями, які можна віднести до Індустрії 2.0. «Це означає, що нам потрібно зробити цифровий стрибок – від паперових документів до штучного інтелекту. І це великий виклик для країни», – резюмував Щербатенко.

Більше подробиць про рівень цифровізації української промисловості та перспективи переходу на технології Індустрії 4.0 читайте у повній версії інтерв’ю з Олегом Щербатенко.