Польща може створити зерновий термінал для допомоги Україні

Share

Польща намагається вирішити логістичні проблеми, що дасть можливість швидше перевезти з України до морських портів збіжжя, призначене для Африки та Азії

Про це йшлося на засіданні Міжвідомчої групи з питань транспортування сільськогосподарської та харчової продукції з України під керівництвом віцепрем’єр-міністра, міністра сільського господарства Польщі Генрика Ковальчика, пише «Укрінформ».

Зазначається, що учасники засідання проаналізували ситуацію щодо можливості транспортування сільськогосподарської та харчової продукції з території України.

Проблеми логістики обговорювалися в трьох основних місцях: на прикордонних переходах, на залізничному транспорті та в морпортах. Міністри розподілили між собою завдання, додає видання.

При цьому, найнагальнішими завданнями є подальше вдосконалення роботи прикордонних пунктів шляхом збільшення кількості ветеринарів, а також можливе будівництво тимчасових складів на кордоні з Україною.

«Важливо також покращити можливості залізничного руху для 15-ти потягів на базі вагонних візків, які мають українці, аби можна було транспортувати зерно безпосередньо в українських вагонах до порту в Гданську», – заявив віцепрем'єр-міністр Ковальчик.

За його словами, до Гданського порту їздили б також вантажівки із зерном.

Під час зустрічі обговорювалися також можливості створення зернового терміналу складською площею близько 100 тис тон – це дало б змогу експортувати у великих масштабах як українське, так і польське зерно.

«Зернові є критично важливим продуктом для протидії перспективі голоду в Африці та арабських країнах. Ми зобов’язані допомогти Україні з експортом. Для цього ми маємо розглядати різні рішення та шукати нові можливості»,- підкреслив Ковальчик.

Міжвідомча група з питань транспортування сільськогосподарської та харчової продукції з України є допоміжним органом, який створили 23 червня розпорядженням глави польського уряду.

До неї входять, зокрема, представники міністерств та відомств: сільського господарства, державних активів, економіки, внутрішніх та закордонних справ, міністр з питань членства Польщі в ЄС, голова канцелярії прем’єра, голова урядового агентства стратегічних резервів Польщі.

Нині в українських портах заблоковані 22 млн тонн збіжжя.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom