Накомісія підвищила тарифи на зберігання газу в українських ПСГ

Share

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила тарифи на послуги підземного зберігання (закачування, відбору) газу з 1 липня

Відповідну постанову НКРЕКП ухвалила 30 червня, повідомляє оператор підземних сховищ газу АТ «Укртрансгаз», передає Бізнес.Цензор.

В компанії нагадали, що регулятор розпочав перегляд тарифів наприкінці минулого року, однак з початком воєнного стану запровадження нових тарифів було відтерміновано.

«Збільшення вартості послуг ПСГ стало очевидним ще до початку повномасштабної війни і посилилось із її початком. Попередній перегляд тарифів на послуги підземних газосховищ відбувався у середині 2020 року. За цей час у понад 6 разів зросла ціна на природний газ, що спровокувало різке підвищення витрат на виробничо-технологічні потреби», – зазначається у повідомленні.

Таким чином, з 1 липня вартість послуг українських ПСГ складатиме:

  • зберігання (на добу) – 0,40 грн за 1000 кубометрів на добу (без урахування ПДВ);
  • відбір – 253,03 грн за 1000 кубометрів на добу (без урахування ПДВ);
  • закачування – 243,52 грн за 1000 куб. м на добу (без урахування ПДВ).

В компанії уточнили, що за умови бронювання індивідуальних послуг зберігання, закачування, відбору природного газу строком на місяць наперед застосовується коефіцієнт 1,1. При бронюванні на добу наперед – 1,2.

Разом із переглядом тарифів Постановою №657 було затверджено План розвитку газосховищ Оператора газосховищ на 2022-2031 роки на загальну суму 14,37 млрд грн.

«Це дозволить Укртрансгазу підтримувати надійну та безаварійну роботу системи ПСГ і, в тому числі, оновлювати технологічну базу мережі цього року там, де це дозволяє поточна ситуація», – додали в компанії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom