Близько 10 країн ЄС постраждали через зменшення газопостачання з РФ, – єврокомісар

Share

Близько 10 країн Європейського Союзу постраждали внаслідок зменшення постачання газу Росією, заявив єврокомісар ЄС з питань кліматичної політики Франс Тіммерманс

За його словами, 10 з 27 країн-членів ЄС оприлюднили «завчасне попередження» через зменшення постачання газу – це перший і найменш серйозний рівень кризи, визначений у правилах ЄС щодо енергетичної безпеки, пише Reuters.

«Ризик повного припинення постачання газу зараз більш реальний, ніж будь-коли», – сказав єврокомісар.

Він також наголосив, що Росія використовує постачання енергоносіїв як зброю.

Країни ЄС повинні мати плани для подолання кризи постачання газу трьох рівнів – раннього попередження, сповіщення та надзвичайної ситуації.

Етап «раннього попередження» зосереджується на моніторингу поставок, тоді як «тривога» теоретично дає змогу постачальникам підвищити ціни для споживачів щоб знизити попит. Рівень «надзвичайних ситуацій» дозволяє урядам змусити промисловість обмежити діяльність для економії газу.

Як повідомлялося, 23 червня Німеччина вирішила активувати так званий «режим тривоги» – другий ступінь аварійного плану на випадок надзвичайної ситуації в газовій сфері, через падіння постачання газу з Росії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom