«Нафтогаз» може подати новий позов проти «Газпрому» в липні, – Вітренко

Share

НАК «Нафтогаз України» у липні може подати новий позов проти «Газпрому» в Стокгольмський арбітраж, оскільки російський монополіст недоплачує за контрактом на транзит газу через Україну

Про це розповів голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко, передає «Бізнес.Цензор».

«Дійсно «Газпром» зараз недоплачує за транзит, за ті обсяги відповідно, які він забронював, які є доступними для «Газпрому», щоб він транзитував газ», – заявив Вітренко.

Він додав, що умови транзитного контракту з «Газпромом» передбачають термін 45 днів на досудове врегулювання суперечок між сторонами.

«Наступного місяця цей термін спливає і якщо нічого не станеться… і «Газпром» не змінить свою позицію, це означатиме, що ми будемо мати право звертатися в міжнародний арбітраж і ми будемо використовувати всі свої права щодо звернення в міжнародний арбітраж», – сказав Вітренко.

Раніше Оператор ГТС через втручання окупантів у роботу своїх об’єктів у зоні бойових дій припинив прийом газу з Росії у фізичній точці з’єднання «Сохранівка», яка забезпечувала близько третини транзиту російського газу в ЄС. При цьому Оператор ГТС вказував на можливість тимчасово перенести транзит газу з цієї точки на точку входу «Суджа».

Водночас у «Газпромі» заявили, що не вважають втрату «Оператором ГТС України» контролю над своїми об’єктами у зоні бойових дій підставою для оголошення форс-мажору і не перенаправлятимуть обсяги газу на інший маршрут, запропонований українською стороною.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom