Наближення до дефолту: РФ пропустила платіж за єврооблігаціями

Share

Комітет з визначення кредитних деривативів дійшов висновку, що Росія порушила умови виплат за єврооблігаціями, пропустивши виплату відсотків на суму $1,9 мільйона, яка може спричинити страхові виплати за кредитно-дефолтними свопами на мільярди доларів

Це рішення також наближає Росію до першого великого дефолту за зовнішнім боргом за понад століття, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на Bloomberg.

CDDC заявив, що за кредитно-дефолтними свопами сталася подія «невиплати», оскільки Росія не включила додатковий відсоток у прострочену виплату за єврооблігаціями, здійснену на початку травня.

Незважаючи на порівняно невелику суму, пропущена виплата відсотків призведуть до закриття всіх непогашених кредитно-дефолтних свопів Росії, які охоплювали $1,5 мільярда російського боргу станом на кінець квітня.

Водночас Bloomberg зазначає, що несплати $1,9 мільйона недостатньо, щоб викликати перехресний дефолт за іншими російськими євробондами, умови випуску яких передбачають мінімальний поріг у розмірі щонайменше $75 млн.

Рішення CDDC пов’язане із затримкою погашення Росією облігації на початку квітня. Тоді Росія заявила про виплати на євробондамиу рублях. CDDC визнала такі дії як «можливу несплату». Але врешті-решт Росія провела цю виплату у доларах за кілька днів до закінчення 30-денного пільгового періоду 4 травня.

Саме протягом цього пільгового періоду накопичилися $1,9 мільйона відсотків, рішення щодо яких прийняв CDDC.

Наприкінці квітня Мінфін РФ здійснив виплати за суверенними євробондами з погашенням у 2022 та 2042 роках у валюті випуску – доларах США, після того, як найбільші рейтингові агентства попередили про настання дефолту за цими цінними паперами через спробу розрахуватися за ними в рублях.

Раніше Міністерство фінансів РФ заявило, що 4 квітня не змогло розплатитися за цими євробондами у доларах, оскільки іноземний банк-кореспондент відмовив у виконанні доручень щодо виплати купонного доходу у валюті, через це виплати у розмірі $649,2 млн було проведено у рублях.

Після цього міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило рейтинги Росії в іноземній валюті до «вибіркового дефолту». Своєю чергою агентство Moody's вказувало, що якщо РФ до кінця пільгового періоду (4 травня) відмовиться провести ці виплати за державними облігаціями у належній валюті, це означатиме дефолт емітента.є

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom