Ціни на газ у Європі перевищили $1 тис.

Share

Спотова ціна газу в Європі перевалила за $1000 за тисячу кубометрів на тлі відмови Нідерландів та Данії від сплати за російський газ в рублях

Найближчий (вже липневий) ф'ючерс на індекс TTF на біржі ICE Futures у вівторок вранці виріс до $1046 за тисячу кубометрів, а зараз становить $1023, передає Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що 30 травня TTF закрився на рівні $977. Нижче за $1000 спотова ціна газу в ЄС залишалася з 7 травня, але рішення Данії та Нідерландів, а також нафтове ембарго ЄС на російську нафту дали котируванням нові підстави для зростання.

Крім того, ситуація з виробленням електроенергії із відновлюваних джерел у Європі 30 травня різко погіршилася. Потужності вітроенергетичних установок забезпечили лише 5,6% енергобалансу по ЄС – це мінімальне значення з кінця грудня минулого року, свідчать дані асоціації WindEurope. Наступного тижня остаточно пройдуть весняні холоди, встановиться сонячна і маловітряна погода. Це призведе до скорочення вироблення електроенергії за рахунок відновлюваних джерел та зростання використання газу, а також збільшення споживання енергії для кондиціонування.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom