Данія і Нідерланди очікують припинення постачання російського газу

Share

Данська енергетична компанія Ørsted 30 травня повідомила про відмову платити «Газпром Експорту» в рублях.

«Ми неодноразово повідомляли Газпром Експорт, що не робитимемо цього. Кінцевий термін платежу – 31 травня, і Ørsted продовжуватиме платити в євро», – йдеться в заяві компанії, передає «Ліга.Бізнес».

Ørsted усвідомлює, що наслідком такого кроку стане припинення постачання газу за контрактом.

«Оскільки між Росією і Данією немає прямого газопроводу, Росія не зможе безпосередньо перекрити газ Данії. Однак це означає газ для Данії потрібно буде в більших обсягах закуповувати на європейському газовому ринку. Ми очікуємо, що це буде можливим», – заявила компанія.

Газовий контракт між Данією та Росією діє до 2030 року. У 2021 році Ørsted імпортувала 1,97 млрд кубометрів російського газу.

Нідерландська GasTerra також відмовилася виконувати вимоги Газпрому щодо сплати за газ у рублях і очікує, що Росія перекриє газ 31 травня.

«Відкриття рахунків у Москві за російським законодавством та контроль над ними з боку російського режиму становлять занадто великий ризик для компанії із Гронінгена», – йдеться в заяві GasTerra.

Контракт нідерландської компанії з «Газпромом» закінчиться 1 жовтня 2022 року. Компанія недоотримає за ним близько 2 млрд кубометрів газу, які вона планує компенсувати з інших джерел.

Росія вимагає від компаній з «недружніх» країн платити за газ через «Газпромбанк» з конвертацією в рублі. Польська PGNiG, болгарська «Булгаргаз», фінська Gasum відмовилися від запропонованої Росією схеми. У відповідь «Газпром» припинив постачання до цих країн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom