Польща надасть Україні 25 тис. тонн бензину для подолання дефіциту

Share

У зв'язку з дефіцитом пального Польща надасть Україні 25 тис. тонн бензину зі своїх запасів, повідомила віце-прем’єр-міністр, міністр економіки України Юлія Свириденко після зустрічі з польським міністром клімату та навколишнього середовища Анною Москвою

Зокрема, Свириденко зазначила, що до війни 97% палива в Україну постачалося з Росії та Білорусі. Сьогодні ці напрямки закриті. Крім того, росіяни знищили Кременчуцький НПЗ, через що в Україні відчувається дефіцит палива, передає «Польське радіо».

Міністр економіки України зазначила, що в рамках допомоги з польських запасів буде відправлено 25 тисяч тонн бензину, щоб збалансувати ринок пального. Як підкреслила вона, Україна почне отримувати ці ресурси з початку наступного тижня.

Своєю чергою Анна Москва розповіла про проведення роботи зі збільшення пропускної спроможності польсько-українського кордону щодо транспортування палива. За її словами, такої гарної співпраці між польськими та українськими паливними компаніями ще не було.

Створюються нові напрямки постачання та нова система енергетичної безпеки. За словами польського міністра навколишнього середовища, співпраця продовжиться і в мирний час.

В Україні в останній тиждень квітня виник дефіцит пального на АЗС. З метою розв'язати питання уряд підвищив граничні ціни на бензин та дизельне пальне на 40-43%.

Найбільші мережі АЗС запровадили обмеження на відпуск пального у розмірі 10-15 літрів для власників карт лояльності цих мереж, інші споживачі могли заправляти автомобіль не більше ніж на 5-10 літрів.

17 травня уряд призупинив цінове регулювання на паливному ринку. За оцінками Кабміну, після цього рішення очікувані граничні ціни на дизельне пальне будуть не вище 58 грн за літр, а ціни на бензин – не вище 52 грн за літр.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom