Адміністрація Байдена вивчає можливість скасувати мита на імпорт сталі з України

Share

Адміністрація Президента США Джо Байдена вивчає можливість скасування мит на імпорт сталі з України, повідомляє Bloomberg з посиланням на поінформовані джерела.

Водночас, видання зазначає, що цей крок не є неминучим, і Джо Байдена ще не ознайомили з цією пропозицією. У Раді нацбезпеки США повідомили, що ніяких рішень з цього приводу не було прийнято.

США запровадили 25%-е мито на імпорт усіх видів сталевої продукції у березні 2018 року. Таке рішення ухвалив 45-й Президент США Дональд Трамп із міркувань національної безпеки, скориставшись розділом 232 закону США «Про розширення торгівлі» від 1962 року. Протягом останніх місяців США скасували дію цього мита на імпорт сталі з Євросоюзу, Японії та Великобританії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom 

На початку квітня сенатори закликали Джо Байдена скасувати мито на імпорт української сталі, запроваджене Дональдом Трампом. Сенатори наголошують, що цей захід дозволить стабілізувати та відбудувати економіку України, яка зазнала значних руйнувань внаслідок війни з Росією, оскільки металургія є однією з базових галузей української економіки.

Цей крок є переважно символічний. Нинішній імпорт української сталі в США не вважається достатньо високим, щоб загрожувати частці ринку вітчизняних виробників, а український експорт більшості товарів, не кажучи вже про готову сталь, впав після початку війни.

У 2021 році Україна експортувала до США 130,652 тис т сталі, що становить трохи менше 0,5% від загального імпорту металу.

Європейська комісія 27 квітня запропонувала призупинити на рік дію всіх імпортних мит на весь український експорт до Євросоюзу.

Більше по теміАмериканский шанс украинских металлургов