Наступний опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв, – Міненерго

Share

Опалювальний сезон 2022/2023 років відрізнятиметься від всіх попередніх не тільки для України, але й для всієї Європи. Україна пройде його без будь-яких російських енергоносіїв.

На цьому наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко, передає прес-служба відомства.

Очільник Міненерго підкреслив, що зараз головне завдання – зупинити війну.

«Це можна зробити, перекривши вентиль її фінансування. Для цього ЄС потрібно відмовитися від купівлі російських енергоресурсів. Ембарго на імпорт вугілля – перший, але недостатній крок. Це лише 4 млрд євро, між тим як газ та нафтопродукти коштують більше 87 млрд євро на рік для Європи», – зазначив Галущенко.

Одним із засобів позбутися енергетичної залежності від Росії також стане експорт української електроенергії до європейських країн, який країна зможе розпочати завдяки об’єднанню з ENTSO-E, переконаний міністр енергетики України.

«Але завданням №2 є забезпечення стабільного проходження наступного опалювального сезону – 2022/2023. Він буде відрізнятися від всіх попередніх. Не тільки для України, але й для всієї Європи. Наступний опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв», – підкреслив він.

Навіть транзит газу Україною росіяни використовують для шантажу.

«У період найбільшого зростання цін на ринках Європи у жовтні-грудні середньомісячний транзит газу з рф до ЄС був на 17% нижчим, ніж у січні-серпні. Це ще раз довело, що газогони, які будує РФ, мають не економічну мету», – сказав Галущенко.

Він наголосив, що в поточному опалювальному сезоні Україна вже диверсифікувала постачання вугілля – більше половини імпортованого під час ОЗП 2021/2022 вугілля надійшло морем – з листопада 2021 року надійшло 18 суден (1,424 млн тонн).

«На наступний сезон – будемо відпрацьовувати логістику вже у плановому режимі. Крім цього, разом з нашими західними партнерами розробляємо механізми диверсифікації джерел та постачання енергоносіїв до Європи», – додав міністр.

Очільник Міненерго також нагадав про готовність НАЕК «Енергоатом» повністю відмовитись від російського ядерного палива.