178 підприємств перемістили потужності у більш безпечні регіони України

Share

178 підприємств, які опинилися у зонах активних бойових дій, вже повністю завершили евакуацію потужностей до більш безпечних регіонів України в рамках державної програми з релокації, повідомили в Міністерстві економіки України. З них 67 вже відновили роботу на нових місцях.

Загалом, станом на 5 квітня відомство отримало 1424 заявки на релокацію, з них 1417 опрацьовані.

Для 465 підприємств знайдені обладнані майданчики і вони передані для транспортування службам «Укрзалізниці» та «Укрпошти». По решті заявок фахівці Мінекономіки та влади на місцях зараз підбирають нові локації для розміщення.

«Більшість бізнесів, що беруть участь у програмі релокації, працюють у сфері виробництва та переробної промисловості. Це виробники харчової продукції, легкої промисловості, підприємства машинобудування. Є серед учасників програми і підприємства оптової торгівлі, які переміщують на Захід свої логістичні центри, зокрема склади з готовою продукцією», – повідомив заступник Міністра економіки України Ігор Дядюра.

Багато серед переміщених підприємств і IT-компаній. Українські програмісти вже створили потужні кластери у Львові та на Закарпатті.

Урядова програма релокації передбачає державну допомогу за такими напрямками:

  • підбір площ для розміщення виробництва
  • переміщення та розселення персоналу
  • підбір працівників в місці дислокації після переїзду

Переміщення обладнання підприємства здійснюється силами «Укрзалізниці» та «Укрпошти», у випадку потреби залучаються субпідрядники, які мають можливості транспортувати вантажі.

Програмою релокації може скористатися будь-який бізнес, що перебуває в зоні ризику через бойові дії. Для цього потрібно заповнити заявку за посиланням 

Відповіді на поширені питання стосовно програми – за посиланням