У портах України залишаються заблокованими щонайменше 100 торгових іноземних суден

Share

Щонайменше 100 торгових іноземних суден та понад 1 000 моряків – членів екіпажів цих суден – залишаються заблокованими в українських портах

У них закінчуються запаси продовольства, повідомляє «Голос Америки» із посиланням на Міжнародну морську організацію (ІМО), яка є підрозділом ООН та регулює міжнародне торгове судноплавство.

Іноземні судна виявилися заблокованими в портах України через розв'язану Росією війну та блокаду українських портів російським ВМФ. Зараз усі українські водні шляхи в Азовському та Чорному морях перебувають під контролем Росії.

У період із 24 лютого біля узбережжя України снарядами уражено п'ять торгових суден. За повідомленнями служб морського судноплавства, одне з них затонуло, двоє моряків загинули.

ООН закликає створити безпечні морські коридори, щоб іноземні торгові судна могли вийти з акваторії Чорного моря до нейтральних вод без ризику для життя екіпажів.

«Секретаріат ІМО працює як з Україною, так і з Росією, над створенням таких коридорів, проте ризики безпеки, що в даний час зберігаються, виключають можливість виходу суден з портів України», – заявив представник Міжнародної морської організації.

За словами джерел агентства Reuters, головну небезпеку для судноплавства становлять морські міни. В останні дні турецькі та румунські військові водолазні групи брали участь у знешкодженні плавучих мін у своїх територіальних водах.

У заяві міжнародної палати судноплавства (ICS) зазначається, що процес створення безпечних водних коридорів надзвичайно складний.

У циркулярному листі, надісланому ІМО, Росія оголосила, що з 27 березня вона встановила гуманітарний морський коридор «з метою забезпечення безпечного проходу» з українських портів Чорноморськ, Херсон, Миколаїв, Очаків, Одеса та Південне».

Цей коридор, який працюватиме щодня, є смугою для морського судноплавства довжиною 80 морських миль і шириною 3 милі.

Заступник голови Морської адміністрації України Віктор Вишньов повідомив, що «Україна в курсі російської заяви». В інтерв'ю Reuters він сказав, що «будь-які кордони коридору, оголошені Росією, не були узгоджені з Україною» і що «ніхто не може гарантувати безпеку судноплавства в цьому регіоні, через агресію проти України і мінування Росією морських ділянок».

Вишньов наголосив, що «Росія має повністю припинити бойові дії, вивести свої війська та забезпечити свободу та безпеку судноплавства у Чорному та Азовському морях, у тому числі шляхом проведення розмінування або надання можливості розмінування силами інших держав».