Галущенко пояснив, чому Україна продовжує транзит російського газу

Share

Україна не може зупинити транзит російського газу, оскільки це означатиме невиконання зобов'язань перед європейськими компаніями

Про це в інтерв’ю «Економічній правді» заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

«Тут складна ситуація, тому що ми надаємо послугу з транзиту, а споживачі чи контрагенти – це європейські компанії… Уже всі говорять про те, що потрібно максимально диверсифікувати постачання до Європи. На це, безумовно, потрібен час, зробити це миттєво складно», – заявив Галущенко.

За словами міністра, зараз потрібно докласти зусиль, щоб гроші за газ не доходили до росіян, а були «заморожені».

«Ключове, що ми всім говоримо: ви не можете платити росіянам ці гроші. Слід запровадити окремі ескроу-рахунки, на які гроші за російські енергоресурси депонуватимуться. А питання перерахування цих грошей росіянам вирішуватиметься залежно від того, як швидко вони підуть з України. Ці кошти можуть бути використані для компенсації наших втрат», – сказав він.

На думку міністра, такі дії не будуть вважатися порушенням контракту, тому що гроші сплачуються, «просто росіяни не можуть їх фізично отримати».

«Юридично це можна обґрунтувати», – додав він.

На думку Галущенка, рано чи пізно Україна втратить роль транзитера газу.

«Ми маємо готуватися до цього, і зменшення або припинення транзиту ми зможемо компенсувати в тому числі за рахунок вже системного імпорту. І «Нафтогаз» вже дуже серйозно цю ситуацію розглядає», – сказав Галущенко.