ВР ратифікувала угоду з ЄС для фінансування у межах Ukraine Facility

Share

Верховна Рада ратифікувала угоду між Україною та ЄС щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування згідно з інструментом Ukraine Facility.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

“Ратифікація Рамкової угоди дозволить включити необхідні механізми контролю та аудиту витрат даного інструменту розміром 50 мільярдів євро на 2024 – 2027 рр. за умови успішного виконання Плану України”, – зазначив нардеп.

Як раніше повідомляв UAprom, в травні 2024 року перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко та Комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Олівер Варгеї підписали Рамкову угоду щодо фінансування з боку Євросоюзу в рамках реалізації Ukraine Facility.

Відповідно до угоди Україна зобов’язується забезпечити високий рівень прозорості та контролю у використанні коштів, наданих Європейським Союзом та захист його фінансових інтересів. Це включає запровадження системи управління та контролю, регулярне звітування, дотримання санкційних вимог ЄС, боротьбу з корупцією.

Угода передбачає тісну взаємодію між органами державної влади України та інституціями ЄС, що також сприятиме європейській інтеграції. Для цього Україна буде активно співпрацювати з Європейською комісією, Європейським бюро боротьби з шахрайством (OLAF) та Європейським судом аудиторів.

Зокрема, залучені органи здійснюватимуть обмін інформацією про використання коштів, координуватимуть свої дії щодо впровадження фінансових ініціатив, проводитимуть спільні аудити та перевірки, а також розроблятимуть і впроваджуватимуть заходи для запобігання корупції та шахрайству.