Україні потрібно спростити та прискорити антидемпінгові процедури – Кисилевський

Share

Для захисту внутрішнього ринку від недобросовісного імпорту Україна потребує спрощення та прискорення антидемпінгових процедур. На цьому під час засідання комітету ВР з питань економічного розвитку наголосив народний депутат Дмитро Кисилевський.

Як зазначив Кисилевський, відсутність пріоритету для українського виробництва в економічній політиці впродовж всіх років незалежності призвела до значного макроекономічного дисбалансу.

“Якщо говорити мовою цифр, у 2022 році відʼємне сальдо торгівлею товарами в України було $11 млрд, у 2023-му – безпрецедентні мінус $27 млрд. Якщо в попередні роки це компенсувалося позитивним сальдо в експорті послуг, то в період воєнного стану у секторі послуг також почав переважати імпорт. В результаті за підсумками 2023 року ми отримали відʼємний баланс за торгівлею товарами та послугами на $37 млрд…”, – зазначив нардеп.

На його думку, одним із інструментів таких змін може стати торговельний захист, втім, уряд застосовує його недостатньо.

Наразі Україна запровадила 35 антидемпінгових та інших заходів щодо імпорту. Водночас, за даними Світової організації торгівлі, США застосовують 520 антидемпінгових заходів, Індія – 337, Бразилія -175, Туреччина -145, Китай – 141, Аргентина – 137, ЄС – 130.

Як зазначив Кисилевський, міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі, яка ухвалює рішення за результатами розслідувань проти недобросовісного імпорту, з початку повномасштабного вторгнення збиралась лише кілька разів. Самі ж розслідування тривають неприйнятно довго, і лише у рідкісних випадках передбачають запровадження попередніх заходів.

Для поліпшення ситуації нардеп пропонує наступні рішення:

  • максимально спростити та прискорити процедури антидемпінгових і інших розслідувань в інтересах українських виробників,
  • інтенсифікувати збори комісії з розгляду звернень українських виробників – вона має “працювати як годинник”,
  • визначити інтереси українського виробника ключовим пріоритетом.