Україна у 2024 році розраховує залучити ще три транші обсягом $4,5 млрд за програмою EFF

Share

У 2024 році Україна розраховує залучити ще три транші обсягом 4,5 млрд доларів за програмою МВФ Механізм розширеного фінансування (EFF).

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну за результатами зустрічі з керівництвом Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду та місії МВФ в Україні.

Крім бюджетних питань, серед яких виконання бюджету-2024 та підготовка до бюджетного процесу 2025, та подальшої потреби у зовнішньому фінансуванні, сторони обговорили підготовку до четвертого перегляду програми МВФ Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF).

Зазначається, що на 2024 рік програмою EFF передбачено 5,4 млрд доларів США бюджетної допомоги Україні, з яких вже надійшло близько 880 млн доларів США в результаті успішного третього перегляду програми у березні 2024 року.

“Виконання Україною умов за програмою має велике значення, адже впровадження визначених заходів і політик сприяє збереженню макрофінансової стабільності та прокладає євроінтеграційний шлях країни, водночас адаптуючи фінансову систему до функціонування в умовах невизначеності”, – відзначив перший заступник міністра фінансів Денис Улютін.

В міністерстві підкреслили, що з початку дії програми Україна виконала 21 структурний маяк МВФ, 14 з яких стосуються фіскальної політики та фінансового сектору. Зокрема, включають законодавчі ініціативи щодо вдосконалення Бюджетного кодексу, посилення податкової політики та управління державним боргом.

Загальний обсяг програми EFF на 2023-2027 роки становить 15,6 млрд доларів США. Ця програма є частиною пакета міжнародної підтримки України, який наразі становить близько 122 млрд доларів США.