Україна та майже 50 партнерів заснували Skills Alliance на понад €700 млн

Share

Уряди України та Німеччини й загалом майже 50 країн, донорів, міжнародних партнерів та представників бізнес-спільноти створили Skills Alliance.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

Мета ініціативи – надати можливість перекваліфікації чи кваліфікації понад 180 000 людей протягом наступних трьох років. У найближчі три роки на ці потреби планують виділити 700 млн євро.

“Наразі на ринку праці в Україні спостерігається структурне безробіття. Воно особливо відчутне у секторах, які необхідні для відновлення та реконструкції, таких як будівництво, транспорт, ІТ, інженерія та охорона здоров’я. Для розв’язання цих проблем і аби забезпечити достатню кількість кваліфікованих працівників, був створений цей Альянс”, – пояснили в міністерстві.

Наголошується, що передусім Skills Alliance спрямований на навчання молоді, внутрішньо переміщених осіб та жінок. Першочергово навчання буде спрямоване на українців всередині країни. Та доступ до нього матимуть і українці, які мешкають за кордоном.

“Приєднатись до Skills Alliance може будь-хто. Адже це спільний проєкт, який об’єднає численні програми, які вже реалізуються, або тільки плануються до реалізації. Ви можете зробити свій внесок, започаткувавши власну ініціативу, чи підтримавши фінансово інші програми, які вже існують”, – зауважила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Один із прикладів — ініціатива Skills4Recovery, яка фінансується спільно ЄС, Німеччиною, Естонією та Польщею. Skills4Recovery пропонує навчання для внутрішньо переміщених осіб, молоді, ветеранів та вразливих груп, з особливим акцентом на такі галузі як будівництво, логістика, сільське господарство, послуги та виробництво.

Ініціатива Skills Alliance реалізується в рамках механізму Ukraine Facility, який, серед іншого, включає реформи, спрямовані на покращення професійно-технічної освіти, навчання та доступу до програм швидкого підвищення кваліфікації.

До альянсу увійшли такі країни як: Бельгія, Естонія, Європейський Союз (ЄС), Франція, Німеччина, Італія, Японія, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Польща, Республіка Корея, Швеція, Велика Британія, Україна, Швейцарія, а також різноманітні міжнародні фінансові установи та організації.