Україна домовилась про продовження транспортного безвізу з ЄС – Качка

Share

Україні вдалося домовитися про продовження угоди про транспортний безвіз із Європейським Союзом, пише Forbes Ukraine із посиланням на Тараса Качку, заступника міністра економіки і торгового представника України.

«Угода вже перемовлена», – повідомив Качка. І додав: «Розпорядження про уповноваження на підписання цієї угоди вже проходить просто формальне візування».

Угода про лібералізацію вантажних автоперевезень між Україною та ЄС була вперше підписана 29 червня 2022 року та дала змогу вивозити український експорт через автомобільні пункти пропуски з країнами ЄС без затримок. У березні 2023 року її дію продовжили до 30 червня 2024 року.

Скасування «транспортного безвізу» для України вимагали європейські перевізники, які періодично блокували західний кордон України з листопада 2023-го по квітень 2024-го.

Від початку дії «транспортного безвізу» український експорт автомобільним транспортом до ЄС зріс на понад 300 000 т щомісяця. Це на дві третини більше за обсягами і приблизно на третину за вартістю.

Український імпорт з ЄС за цей час також збільшився приблизно на 300 000 т на місяць. Однак український імпорт за вартістю зріс майже втричі швидше, ніж український експорт.