Проєкт USAID у 2024 році замовив 300 вагонів у ДМЗ “Карпати”

Share

На замовлення Проєкт USAID “Економічна підтримка України” дослідно-механічний завод ДМЗ “Карпати” виготовляє вагони-зерновози. Цьогоріч Проєкт замовив 300 вагонів, що складає 45% річного замовлення, які зараз виготовляє завод для інших партнерів, які займаються експортом агропродукції.

Про це повідомила пресслужба Проєкту.

Як нагадали в пресслужбі, у 2023 році на замовлення Проєкту USAID ДМЗ “Карпати” виготовив 50 таких вагонів для компанії Нібулон.

Ці вагони передають агроекспортерам, які забезпечують експорт українського збіжжя під час війни та сприяють зміцненню світової продовольчої безпеки.

Підкреслюється, що за добу завод виготовляє 3 вагони. Над їх виробництвом працюють токарі, зварювальники, фрезерувальники, розкрійники металу, фарбувальники та інші.

Один вагон важить 23,5 тонни. Основна складова кузова вагона – металопрокат європейського походження, який закуповується в українських постачальників. Решта комплектуючих – вісь вагонна, колесо суцільнокатане, рама бокова, балка надресорна, запчастини ударно-тягового пристрою, гальмівне обладнання та інші деталі – українського виробництва. У такий спосіб ДМЗ «Карпати» підтримує вітчизняну економіку.

“Зараз, під час широкомасштабної війни, замовлення на вагони-зерновози складають 75% з того, що ми робимо. Завдяки Проєкту USAID торік ми отримали замовлення і вчасно виконали його – виготовили 50 вагонів. Це означає, що 650 наших працівників мали роботу, отримували заробітну плату і ми, як бізнес, своєчасно сплачували податки до бюджетів різних рівнів”, – зауважила маркетингова директорка ДМЗ “Карпати” Олександра Бадьор.

Крім того, наголошується, що наразі ДМЗ “Карпати” має портфель замовлень до серпня 2024 року. Крім вагонів-зерновозів, перспективним напрямком вважають ще виготовлення цементовозів, які будуть дуже потрібні для відновлення критичної інфраструктури та житлового фонду України. Це і допоможе сформувати нові замовлення для українських вагонобудівників.

“У 2023 році усі (три) вагонобудівні заводи в Україні виготовили 1967 вагонів. ДМЗ “Карпати” став лідером – компанія виготовила 567 вагонів для потреб українського ринку, це на 5% більше ніж 2022 році”, – відзначили в пресслужбі.