Перелік об’єктів з гарантованим постачанням е/е планують оновити до липня

Share

Процес оновлення переліку об’єктів критично важливої інфраструктури з гарантованим електропостачанням очікують завершити до 1 липня.

Про це повідомив голова Держенергонагляду Руслан Слободян.

«Наразі в багатьох областях з переліку об’єктів з гарантованим електропостачанням вже виключено десятки, а в деяких областях – понад сотню споживачів. Логіка процесу в тому, що важливо віднайти баланс і захистити об’єкти критичної інфраструктури від відключень, водночас не створюючи надмірного навантаження на інших», – зауважив він.

Слободян також зауважив, що цей перелік пропонується розділити за сезонами – на літній та зимовий.

«Зараз до переліку включено серед іншого об’єкти, що надзвичайно важливі упродовж опалювального періоду, але влітку не працюють. Тому зараз їх доцільно виключити з переліку, а із настанням холодів повернути до нього. Пов’язано це з тим, що поруч з такими об’єктами до ліній електропередачі підключено багато інших споживачів, що можуть бути задіяні у графіках знеструмлень», – пояснив він.

Крім того, там, де не можна заживити об’єкти на різні лінії електропередачі, розглядається можливість ручного перемикання у випадку застосування графіків відключень. Зокрема, така практика застосовувалась взимку 2022 – 2023 років, яка досить ефективна для досягнення соціальної справедливості. Таке перемикання здійснюється у мережі середньої напруги 10 кВ.

За словами голови Держенергонагляду, поліпшення ситуації з постачанням електроенергії очікується у серпні, враховуючи завершення ремонтних робіт на деяких енергоблоках АЕС та зменшення кількості об’єктів з гарантованим електропостачанням.