На конференції з відновлення України укладено більше 100 міжнародних угод – Шмигаль

Share

На третій конференції з відновлення України, яка відбулась у Берліні, загалом було укладено більше 100 міжнародних угод. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, пише Урядовий портал.

За його словами, українська сторона отримала практичний результат – проєкти в енергетиці, оборонній промисловості, відбудові соціальної та критичної інфраструктури, відновленні економіки. Їх оціночна вартість, за даними німецької сторони, близько €16 млрд.

Що стосується сфери енергетики, то, зокрема, йдеться про наступне:

  • США нададуть $824 млн на підтримку енергетичної інфраструктури України;
  • Підписано угоду з Німеччиною на €30 млн для підвищення надійності української енергосистеми;
  • Світовий банк надасть додатковий грант на $47 млн на закупівлю теплового обладнання для Харкова;
  • ЄС надасть додаткові 1000 генераторів, а також сонячні батареї, підтримуючи зусилля України із децентралізації енергосистеми;
  • Підписано меморандуми з багатьма провідними компаніями щодо децентралізованого виробництва електроенергії, збільшення використання ВДЕ, впровадження енергоефективних технологій, розбудови розумних мереж та відновлення гідроелектростанцій.

Щодо фінансів та економіки, за словами очільника уряду, було вперше проведено засідання Мультидонорської координаційної платформи. Також, до кінця червня Україна отримає ще €1,9 млрд бюджетного фінансування від ЄС. Окрім того, Україна і Євросоюз підписали перші гарантійні угоди на €1,4 млрд в межах інвестиційного компонента програми Ukraine Facility.

Крім того, Україна разом зі США опрацьовує виділення $7,8 млрд бюджетної підтримки, а також $1,5 млрд для економічного відновлення. Окремо було започатковано Альянс стійкості малого та середнього бізнесу для України. Це зобов’язання на понад €7 млрд.

Разом із  партнерами було започатковано Skills Alliance, запланований бюджет якого – €700 млн на три роки. Мета ініціативи — надати можливість А американська DFC оголосила про фінансування для страхування ризиків на $350 млн, що допоможе залучити більше інвестицій в українську економіку.

Прем’єр-міністр також повідомив, що Україна отримає грант від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на $230 млн для вдосконалення морського і залізничного сполучень. А провідні світові компанії та бізнес-асоціації зі США, ЄС, Канади, Великої Британії, Норвегії створили Консультативну раду бізнесу для збільшення інвестицій в українську економіку.