Механізм мінімальних цін зупинить експорт зерна з України – УЗА

Share

Українська зернова асоціація (УЗА) закликала президента та уряд призупинити впровадження механізму мінімальних експортних цін на сільськогосподарську продукцію.

Про це повідомила пресслужба асоціації.

“УЗА вважає, що запровадження так званого механізму мінімальних цін, приведе до значного падіння експорту зерна з України й збитків сільгосптоваровиробника”, – йдеться в повідомленні.

В асоціації зауважили, що сьогодні ринок зерна є висококонкурентним, що означає, що трейдери та експортери пропонують виробникам найвищу можливу ціну, яка корелюється із ціною на світовому ринку з урахуванням вартості логістики та страхування.

Тому якщо мінімальні ціни не відповідатимуть світовим ціновим трендам, це знищить конкуренцію на українському ринку зерна і призведе до його надмірної зарегульованості та створить нові широкі можливості для корупції.

Також, в пресслужбі наголосили, що впровадження мінімальних цін фактично знищить систему форвардних контрактів і приведе до невизначеності на ринку стосовно виконання зобов’язань експортерами й на купівлю зерна.

“Без форвардних контрактів товаровиробники будуть позбавлені джерел фінансування своєї діяльності, а експортери не матимуть впевненості щодо майбутніх цін та обсягів продажів, що ускладнює планування виробництва та експорту. Це може призвести до неефективності та збільшення витрат як товаровиробника, так і експортерів”, – зауважили в УЗА.

Окрім того, форвардні контракти дозволяють експортерам завчасно планувати логістичні операції. Відсутність таких угод може призвести до проблем з організацією цих процесів, затримок і збільшення витрат, в тому числі на страхування.

В асоціації нагадали, що український ринок вже торгує кількома типами контрактів, це, зокрема, форвардні з постачанням через 2-6 місяців з фіксованою ціною та форвардні з ціною, прив’язаною до біржі. До лютого 2022 року форвардні контракти становили до 40% загального плану продажу середніх фермерів (2-10 тис. га).

Крім того, впровадження мінімальної експортної ціни, яка не відповідатиме ціновим тенденціям на світовому ринку призведе до невиконання контрактів.

А невиконання контрактів може призвести до збільшення кількості торговельних спорів та арбітражних розглядів. Це створить додаткові витрати для обох сторін та може затягнути процеси виконання угод.

Своєю чергою інвестори можуть вважати такі регуляторні зміни ознакою нестабільного та ризикованого бізнес-середовища, що гарантовано призведе до зниження інвестицій в агросектор та інші галузі економіки.

Також регулювання ціни експортерів через встановлення мінімальної ціни суперечить нормам Світової організації торгівлі (СОТ), до якої входить Україна, зокрема принципам вільної торгівлі та недискримінації.

Як UAprom повідомляв раніше, Мінагрополітики розробляє механізми визначення мінімальних експортних цін на агропродукцію.