ЄС може запровадити заборонні тарифи на імпорт продуктів металургії з РФ та РБ

Share

Євросоюз може запровадити заборонні тарифи на імпорт продуктів металургії з Росії та Білорусі.

Про це повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка в інтерв’ю Forbes Ukraine.

Заступник міністра нагадав, що схожі обмеження ЄС вже з 1 липня почнуть діяти щодо російських та білоруських сільськогосподарських товарів.

За даними Євростату торік Євросоюз імпортував 4,8 млн т російської продукції ГМК на €2,4 млрд.

“Запроваджені 30 травня обмежувальні заходи Євросоюзу щодо російських та білоруських сільськогосподарських продуктів вже з 1 липня фактично призупинить імпорт цих продуктів до країн блоку”, – повідомив Качка.

Постанова Ради ЄС підвищує мита на зернові, олійні культури та продукти з Росії та Білорусі до 95 євро за тонну у більшості випадків.

Це дуже гарне рішення, оскільки на відміну від санкцій не носить безпекового характеру, пояснив торговий представник України.

«Там немає гуманітарних питань, якими дуже маніпулює Росія, – додав він. – Рішення ніяк не впливає на постачання харчів на світові ринки, особливо на Глобальний Південь».

При цьому воно знімає напругу між Україною та європейськими фермерами, зазначив торгпред України: проблеми для польських і французьких виробників створювала саме присутність на ринку ЄС російських агротоварів, а не українських, нагадав Качка.

Такий самий інструмент у майбутньому може використовуватися й щодо тиску на металургійну продукцію з Росії. Він пояснив, що частина сталеварних потужностей всередині ЄС фактично можуть існувати лише завдяки сировині з РФ, тож це питання досить чутливе.

«Але, на нашу думку, підтримувати такі зв’язки аморально, тому працюємо, щоб заміщати російський металургійний експорт в ЄС продукцією з України», – зауважив Качка.