Депутати Дніпра просять МРГ включити Limak Holding до реєстру спонсорів війни

Share

Депутати Дніпра звернулись до Міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань реалізації державної санкційної політики з проханням внести турецьку компанію Limak Holding до реєстру міжнародних спонсорів війни.

Про це повідомила пресслужба міської ради Дніпра.

В пресслужбі нагадали, що з початком широкомасштабного вторгнення фірма кинула будівництво метрополітену у Дніпрі, завдала збитків місту та взагалі втекла з України.

Зокрема, Limak Holding не завершила будівництво вчасно, порушивши контрактні зобов’язання та завдавши збитків КП «Дніпровський метрополітен» і держбюджету України.

Окрім того, компанія продовжує реалізовувати значні інфраструктурні проєкти в Росії, фінансуючи державний бюджет РФ, чим опосередковано підтримує російську військову агресію проти України.

“Депутати закликають Міжвідомчу робочу групу з питань реалізації державної санкційної політики розглянути це звернення та вжити відповідних заходів для внесення Limak Holding до реєстру спонсорів війни”, – наголосили в пресслужбі.

Як UAprom повідомляв раніше, мер Дніпра Борис Філатов заявив, що місто вимагатиме справедливого вирішення ситуації з турецьким підрядником, якого було обрано за міжнародним тендером. Тоді він анонсував звернення до посольства Туреччини та міжнародних бізнес-спільнот щодо цинічного порушення Limak своїх зобов’язань за контрактом з містом та гарантіями європейським банкам.

Згодом депутати Дніпра також зверталися до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) щодо внесення Limak до списку міжнародних спонсорів війни.

Через деякий час новий голова Національного агентства з питань запобігання корупції Віктор Павлущик зазначив, що процес наповнення списку спонсорів війни потребує унормування, оскільки міжнародні партнери скаржилися на перелік компаній, і назвав незрозумілою логіку включення компаній до цього списку.

Вже в березні 2024 року Кабмін прийняв рішення відмовитися від списку «міжнародних спонсорів війни».

Таким чином НАЗК передав Міжвідомчій робочій групі з питань реалізації державної санкційної політики інформацію з реєстру «Міжнародні спонсори війни».