Банки України збільшують кредитування і фінансування бюджету – НБУ

Share

Банки в Україні зберігають фінансову стійкість та довіру клієнтів і водночас збільшують кредитування бізнесу та населення і дедалі активніше долучаються до фінансування дефіциту бюджету.

Про це йдеться у звіті про фінансову стабільність, повідомляє пресслужба НБУ.

  • Як зазначається, міжнародна підтримка посилює фундамент для макроекономічної стабільності в наступні кілька років.

Країни G7 досягли принципової домовленості про пакет фінансової допомоги Україні обсягом близько 50 млрд дол. за рахунок прибутків від знерухомлених суверенних російських активів. Водночас поступ у проведенні запланованих реформ сприяє вчасному надходженню пакетів фінансової допомоги від ЄС, МВФ та інших кредиторів.

Економіка в цілому зберігає стійкість до воєнних шоків. Її підтримують також кроки уряду для поступового скорочення дефіциту бюджету. Однак ризики посилилися: вища інтенсивність бойових дій, руйнування енергетичної інфраструктури, дефіцит електроенергії та брак кваліфікованого персоналу погіршили очікування бізнесу.

“Підприємства відкладають плани з нарощування виробництва та інвестицій, а попит на кредити бізнесу залишається помірним. Водночас зростання доходів населення в цілому підживлює споживчі настрої та створює передумови для зростання роздрібного кредитного попиту. Сповільнення інфляції сприяло подальшому зниженню процентних ставок в економіці”, – йдеться у звіті.

  • Також прагнення зафіксувати привабливу дохідність стимулює попит на боргові папери уряду.

В Нацбанку наголосили, що завдяки зростанню доходів населення та бізнесу збільшуються кошти на гривневих рахунках клієнтів у банках. Вони переважно перетікають у високоякісні ліквідні активи, що сягають майже половини чистих активів фінустанов. Тож банки зберігають високі показники ліквідності – LCR в усіх валютах у середньому вже майже вчетверо перевищує мінімальні вимоги.

  • Крім того, банки надалі нарощують обсяги гривневих кредитів бізнесу та населення.

Річні темпи зростання обсягів чистих гривневих кредитів бізнесу становлять 12% і відповідають планам банків. Швидше зростає портфель кредитів малим та середнім підприємствам. Водночас попит бізнесу обмежується повільним відновленням економіки, перебоями в постачанні електроенергії та все ще високими воєнними ризиками.

Кредитний портфель банків зберігає гарну якість, а боргове навантаження боржників є прийнятним. Умови кредитування надалі поліпшуються: за рік ставка за новими кредитами бізнесу знизилася на 4 в. п. до близько 16%.

Населення дедалі активніше користується позиковими коштами: співвідношення кредитів та витрат на споживання наближається до історично найвищих показників.

  • Водночас зниження ринкових ставок буде поступовішим, тож ризики для маржинальності банків знижуються.

Нарощення кредитного портфеля підтримує процентні доходи банків, хоча їхньою основою залишаються процентні платежі за безризиковими інструментами. Зниження дохідності активів пригальмувала зміна їх структури на користь довших інструментів з вищою дохідністю, а вартість фондування є відносно сталою. Тож чиста процентна маржа ледь знизилася з рекордно високих минулорічних показників.

“Якість кредитного портфеля поліпшується, відрахування в резерви – низькі. Адміністративні витрати зростають стримано, тож банки й надалі зберігають високу рентабельність. Хоча простір зниження ринкових ставок зберігається, надалі цей рух буде поступовішим, тож ризики для маржинальності банків знижуються. Різка зміна прибутковості найближчими роками малоймовірна”, – зауважили в НБУ.