Топменеджеру Полтавського ГЗК призначили 800 млн грн застави у справі про рентні платежі

Share

13 листопада 2023 року Шевченківський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід голові правління Полтавського ГЗК у вигляді застави розміром близько 800 мільйонів гривень у справі, що стосується сплати рентних платежів, повідомила пресслужба підприємства, що входить до Групи Ferrexpo Костянтина Жеваго.

3 листопада Бюро економічної безпеки повідомило керівнику ПГЗК про підозру в нібито внесенні неправдивих відомостей в офіційні документи підприємства, зокрема, щодо нарахування плати за користування надрами родовища залізних руд, що призвело до ухилення від сплати до держбюджету рентних платежів за користування надрами родовища залізних руд на суму 2,2 млрд гривень.  Претензії стосуються періоду з 2018 по 2021 рр.

За версією БЕБ, у податкових деклараціях підприємства відображався обсяг та вартість товарної продукції у вигляді руди дробленої, тобто без процесу збагачення, що, як зазначають правоохоронці, значно впливає на  вартість рентних платежів.

У Ferrexpo натомість наполягають, що розраховували та сплачували ренту з залізної руди, оскільки саме вона є корисною копалиною, а не концентрат, який є продуктом глибокої переробки. Компанія також зазначає, що сплачувала  рентні платежі так само, як це робили у зазначений період й інші українські металургійні компанії.

Як зазначається у повідомленні, голова правління та його захисники будуть оскаржувати таку високу суму застави у Київському апеляційному суді, а також планують подати скаргу на суддю Шевченківського районного суду міста Києва, який ухвалив дане рішення, до Вищої ради правосуддя.

У Ferrexpo вважають, що представники підприємств групи в Україні зазнають необґрунтованого тиску з боку різних правоохоронних органів. Це вже третя підозра, вручена голові правління Полтавського ГЗК.