Кубраков розповів, де шукатимуть кошти на повоєнне відновлення України

Share

Половину фінансування відбудови України через повномасштабну війну мають покрити арештовані активи країни-агресора Росії, повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр з питань відновлення України Олександр Кубраков

Про це він повідомив на заході «Діалоги про відновлення України», передає «УНІАН».

За його словами, половина фінансування відбудови має відбуватись за заморожені російські кошти Центрального банку Російської Федерації. Далі 25% – це кошти партнерів через різні механізми та ще 25% – це державне фінансування України. 

«Цивілізований світ врешті-решт розробляє і рухається в напрямок репарації, в напрямок використання заарештованих активів Російської Федерації. Основна відбудова буде відбуватися за рахунок саме цих коштів», – сказав Кубраков.

За його словами, прямі збитки інфраструктури України від війни становлять $130-140 млрд. А якщо рахувати не лише прямі збитки інфраструктури, а збитки економіки, бізнесу загалом, то ця цифра вже давно дорівнює більше $300 млрд.

Віце-прем’єр-міністр також заявив, «що найкритичніші речі в Україні, за умови нормального фінансування можна відновити за два-три роки».

«Якщо говорити взагалі про економіку, то я думаю, що щойно буде запущена нормальна логістика, щойно не буде проблем з електропостачанням і багато ще різних «але» в іншій площині, то бізнес здатен за два роки вийти на показники, які були до війни», – вважає Кубраков.

Зазначимо, що за оцінками Світового банку, Україні для відновлення буде потрібно не менше $411 млрд.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom