«Зернова ініціатива» працює менше ніж на 20% через дії РФ, – Мінінфраструктури

Share

«Зернова ініціатива» працює вже менше ніж на 20% своєї нормальної пропускної спроможності через позицію РФ у Спільному координаційному центрі

Ситуація з експортом зерна з України погіршується щодня, повідомив агентству «Інтерфакс-України» заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

«У нас із 1 травня до сьогодні інспекцію на вхід пройшли лише 43 судна. Відповідно в середньому з 1 травня Російська Федерація пропускає на інспекції трохи більше ніж одне судно на добу. В очікуванні наразі 54 судна, деякі з них очікують інспекції понад три місяці. Порт «Південний» не працює повністю. Якщо говорити в цифрах, то ініціатива вже зараз працює менш ніж на 20% своєї нормальної пропускної спроможності. І з кожним днем ситуація погіршується, виключно через позицію Росії у Спільному координаційному центрі», – сказав Васьков.

Заступник міністра зазначив, що ООН і Туреччину поінформовано про ситуацію, і переговори ведуть через них.

«Переговори ведуть через ООН і Туреччину. Вони знають про ситуацію. Щодня ми спілкуємося. Нині ми не маємо інформації про те, що ситуація може покращитися», – сказав Васьков.

Відповідаючи на запитання щодо перспектив транзиту російського аміаку в обмін на гарантії нормальної роботи угоди про безпечний експорт зерна, він нагадав, що аміакопровід наразі непрацездатний.

«Аміакопровід за останні три доби було двічі пошкоджено обстрілами з боку РФ. Нині він непрацездатний. Сказати, в який термін його може бути відремонтовано, зможуть лише відповідні фахівці, коли отримають доступ і це буде безпечно», – сказав Васьков.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom